Op de Brink in de Deventer binnenstad is vrijdagochtend 26 mei vroeg brand uitgebroken. Er zijn geen gewonden gevallen. Rond het middaguur gaf de brandweer het sein brand meester. Over de oorzaak van de brand valt nog niets te zeggen.

De brand ontstond boven restaurant Dönerix op de Brink en sloeg over naar koffiewinkel Kaldi op de hoek van de Brink/Spijkerboorsteeg.

Vrijdagmiddag zijn de gedupeerden over de actuele stand van zaken bijgepraat door de hulpdiensten en de gemeente. Het gaat om 3 bewoners, 3 direct getroffen en 13 indirect getroffen ondernemers in de Spijkerboorsteeg.

Samenwerking
Locoburgemeester Frits Rorink: “Onze mooie binnenstad is kwetsbaar bij brand. Maar gelukkig zijn er geen slachtoffers. Ik besef dat het voor de mensen die dakloos zijn geworden en voor de getroffen ondernemers een heftige gebeurtenis is.”

De bewoners worden geholpen bij het regelen van tijdelijke vervangende woonplek. Binnenstadmanager Peter Brouwer en gemeente zoeken samen met de 3 direct getroffen ondernemers naar alternatieven om hun activiteiten voort te zetten. Met de indirect getroffen ondernemers wordt aanstaande week bekeken hoe de overlast door de gedeeltelijke afsluiting van de Spijkerboorsteeg kan worden beperkt.

Veiligheid
Het dak van het pand van Kaldi is zwaar beschadigd. Omdat er gevaar is dat er nog dak- en/of muurdelen naar beneden vallen, is de Spijkerboorsteeg voorlopig afgesloten tussen de Brink tot en met A taste of Honey.

Vanwege de veiligheid vervallen enkele marktkraamplekken op de zaterdagmarkt. De Marktkooplieden zijn geïnformeerd en door de markmeester wordt gekeken naar alternatieve plekken. Wat de gevolgen zijn voor de opbouw van de zomerkermis wordt volgende week duidelijk.

De brandweer heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat de brand zich uitbreidde naar de omliggende panden. Het bluswerk gebeurde met inzet van vaste waterpunten in de stad, 3 tankwagens en 3 hoogwerkers. Wateraanvoer vanuit de IJssel lag klaar als back-up systeem.

(c) Gemeente Deventer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here