Tijdens een sollicitatieprocedure wil gemeente Zwolle iedereen gelijke kansen op selectie bieden en (on)bewuste uitsluiting voorkomen. Uit de proef anoniem solliciteren die gemeente Zwolle uitvoerde, blijkt dat anoniem solliciteren hierbij kan ondersteunen. Op basis van de ervaringen die sollicitanten en leidinggevenden opdeden, verbetert gemeente Zwolle haar selectieproces. Vanaf dit najaar presenteren kandidaten zich in eerste instantie anoniem. Na de eerste selectie maken de sollicitanten en de leidinggevende persoonlijk kennis en wordt de anonimiteit opgeheven.

Resultaten proef anoniem solliciteren

De proefperiode heeft geleid tot bewustwording van arbeidsmarktdiscriminatie als maatschappelijk probleem. Daarnaast blijkt uit de ervaringen dat onbewuste uitsluitingen en discriminatie op basis van onder andere leeftijd, geslacht, nationaliteit en uiterlijke kenmerken tijdens de briefselectie met dit instrument worden voorkomen. Na de eerste selectie verdwijnt dit effect.

Anoniem presenteren en persoonlijk kennismaken

Gemeente Zwolle beëindigt nu de proefperiode en start uiterlijk dit najaar met een vernieuwde digitale sollicitatiemethode: eerst anoniem presenteren, daarna persoonlijk kennismaken. Anoniem betekent dat de naam, leeftijd, geslacht en uiterlijke kenmerken van de sollicitant niet zichtbaar zijn tijdens de eerste selectie.

Monitor

Van augustus 2016 tot april 2017 voerde gemeente Zwolle een proef anoniem solliciteren uit. Tijdens deze periode onderzocht gemeente Zwolle, als werkgever, in hoeverre dit instrument arbeidsdiscriminatie en onbewuste uitsluitingen voorkomt en gelijke kansen op selectie biedt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here