Bij toeval is in een oude waterput aan de Assendorperweg in Mariënheem een heel bijzonder kinderschoentje gevonden. Het gaat om een rechter halfhoog kinderschoentje maat 28 uit de late 19e of begin 20e eeuw. Jan Leenhouts van de Historische Vereniging Raalte e.o. was bij de vondst betrokken en heeft ervoor gezorgd dat het schoentje gerestaureerd werd. Dit unieke exemplaar wordt vanaf deze week zes weken tentoongesteld in de hal van het gemeentehuis in Raalte. Wethouder Frank Niens: ’Delen van een schoen zijn wel vaker gevonden, maar zo’n compleet exemplaar is haast uniek. We zijn blij dat we er met deze expositie extra aandacht aan kunnen geven en ik nodig iedereen van harte uit een kijkje te komen nemen.’
Het Oversticht, de instantie die voor de provincie alle historische voorwerpen bewaart en verzamelt, wilde de schoen graag restaureren, conserveren en dateren, maar dan wel in eigendom. Uiteindelijk heeft ADC ArcheoProjecten BV te Amersfoort de schoen aangepakt. Aangezien het schoentje voor Raalte een belangrijke vondst is, maar restauratie een te grote aanslag op het budget van onze vereniging zou zijn, heeft de gemeente Raalte toegezegd de helft te betalen.
De restauratie kostte nogal wat moeite, met name omdat de schoen uitgedroogd was. De leren bandjes met gaatjes konden ze bij ADC ArcheoProjecten eerst niet thuis brengen. Een oude schoenmaker uit Groningen bracht het verlossende woord. Dit waren verstevigingen bij de veters aan de binnenzijde van de schoen.
De schoen is gedetermineerd als ‘een rechter halfhoog kinderschoentje maat 28 van het type Oxford- in het Nederlands Moilère en gedateerd in de late 19e, maar mogelijk ook begin 20e eeuw AD’. Aan de hand van de stiksels en ringetjes is geconcludeerd dat begin 20e eeuw waarschijnlijker is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here