Afgelopen maandag is Boom-KCB, in opdracht van de gemeente, gestart met een warmtebehandeling voor vijf kastanjebomen aan het Grote Kerkplein en daarna twee kastanjes in park Eekhout. De bomen zijn besmet met de kastanjebloedingsziekte. Uit onderzoek blijkt dat de bacterie die de ziekte veroorzaakt met een specifieke warmtebehandeling bestreden kan worden.

In samenwerking met onderzoeksinstituut Alterra, verbonden aan de Universiteit van Wageningen, neemt gemeente Zwolle al enkele jaren deel aan een proef om na te gaan of een warmtebehandeling bij bomen geschikt is om de bacterie te bestrijden. Tijdens een eerdere veldproef zijn tientallen volwassen bomen met succes behandeld. De gemeente heeft daarom besloten vijf kastanjebomen aan het Grote Kerkplein en twee in Park Eekhout een warmtebehandeling te geven.

Warmtebehandeling

Voor een warmtebehandeling wordt om de stam van de boom, op de plaats van de infectie, een geïsoleerde slang aangebracht. Door de slang wordt warm water op de juiste temperatuur gepompt zodat de bacterie niet meer in staat is te groeien of te delen. Een warmtebehandeling duurt ongeveer vierentwintig uur.

Kastanjebloedingsziekte

De afgelopen jaren zijn op verschillende plekken in Zwolle kastanjebomen besmet met de kastanjebloedingsziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die de sapstroom in de boom vermindert. Daardoor sterft de boom langzaam af. Door een gebrek aan voeding kunnen takken van zieke bomen afbreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here