Helligen Hendrik is komend seizoen eindelijk weer te zien in het Hoftheater in Raalte, maar de succesvolle Twentse cabaretier is zwartgalliger en chagrijniger dan ooit. De toornige Tukker staat tijdens z’n optreden namelijk aan de vooravond van zijn 65ste verjaardag en dat maakt hem alles behalve vrolijk. Hij gruwelt van alle feestelijkheden die hem zonder twijfel te wachten staan. Felicitaties, cadeautjes, schijtlollige spandoeken in de tuin… “Vot met den pröttel!”

Het gezelschap van en met Helligen Hendrik deed de laatste twee jaar geen theater aan. Een bewussie na zeven zeer drukke en succesvolle jaren, maar helligheid kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Zijne Helligheid is terug, helliger dan ooit en tegelijkertijd beseft Hendrik dat hij ruim over de helft van zijn aardse bestaan is en dat levert automatisch een hoop pijnlijke bespiegelingen op. ‘Oald zeer’ dus.

Ook in deze voorstelling hoeft het publiek niet te rekenen op fijnbesnaarde liedjes of genuanceerde gezichtspunten. Hendrik hanteert het liefst de botte bijl, waarbij hij niets of niemand ontziet. De zesde avondvullende show van de norse oosterling zit daarom weer vol met onbesuisde tirades en schimpscheuten. Of het nou senioren op elektrische fietsen zijn, de complete Duitse bevolking of ons Koningshuis: ze krijgen allemaal de volle laag. Daarnaast komt Hendrik ook met schokkende onthullingen en verrassende stellingnames. En dat alles in onverholen taalgebruik.

Menigeen wordt met het klimmen der jaren milder van toon; Hendrik niet. Hij blijft snoeihard en recht voor zijn raap. Niet voor niets luidt zijn credo: “Helligheid is net stront, ut moet d’r oet”.

Algemene tip voor theaterbezoekers: De voorstelling wordt aan één stuk gespeeld en kent derhalve geen pauze. Gedegen indrinken voor de voorstelling strekt tot aanbeveling.

Foto-onderschrift: Foto Stefan Schipper

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here