RAALTE – De bakjes met lijm zijn gevuld en kunnen opgehaald worden, de eerste groepen bewoners zijn al voorzichtig met de voorbereidingen begonnen. Ook tijdens het komende Stöppelhaene eind augustus zullen weer veel straten en gevels in Raalte prachtig in de sfeer van het Sallands Oogstfeest versierd zijn.

De Stöppelhaenecommissie Versiering & Verlichting wil daarbij graag een handje helpen. Zeker voor de debuterende nieuwkomers, jong en oud die zich elk jaar melden, kan dat handig en nuttig zijn. Het te kiezen thema voor de versiering is behoorlijk vrij. Wel worden Sallandse, folkloristische of agrarische onderwerpen uiteraard erg gewaardeerd.

“De deelnemers hebben een wat vrijere keuze dan vroeger, meer passend in deze moderne tijd. De borden en andere versieringen moeten wel met echte natuurlijke producten beplakt zijn, ook de achter- en zijkanten. De jury, die volledig onafhankelijk is, let daar altijd scherp op. Net als op originaliteit en creativiteit. Rijst bijvoorbeeld mag gekleurd worden maar alleen met natuurlijke kleurstoffen. Ik weet dat sommigen daarvoor naar bakker Jorink gaan. En de Turkse winkel aan de Nieuwe Markt is erg populair,” zo vertelt commissielid Jolanda Bannink die zich met haar commissieleden al sinds jaar en dag met dit traditionele onderdeel van Stoppelhaene bezig houdt.

Een echte ‘veteraan’ als Marien Overmars aan de Verheydenstraat doet al meer dan 30 jaar mee. Hij geeft graag adviezen aan beginnende versierders. Zo vindt hij inspiratie bijvoorbeeld op internet. “Dan neem ik een spreekwoord en zoek daar dan de figuren bij. Zoiets als; ‘Als de kat van huis is, dan dansen de muizen’. Dat heb ik aangepast natuurlijk; ‘Als de kat Stöppelhaene gaat vieren, dan gaan de muizen dansen en zwieren.’ Figuren van die muizen zoek je op, trekt die carbon over en na het zagen ga je die dan versieren met gekleurde zaden. Het ene jaar heb je meer inspiratie dan het andere. Leuk vond ik thema’s zoals de boomkikker, de speeltuin voor kippen waar de neefjes en nichtjes enorm van genoten, maar ook de beroemde kunstenaar Christo die alles behalve de Stoppelhaan zogenaamd had ingepakt. Omdat de bijnaam van onze familie ‘wagenmaker’ is, hebben we ook een keer een wagen nagemaakt.”

Hij adviseert ook om op tijd te beginnen. “Ikzelf begin altijd in mei of juni. Hoeveel uur werk er dan eind augustus in zit? Dat wil je niet weten. Wel hergebruik je soms stukken, bepaalde figuren en dergelijke van vorig jaar. En je bewaart de koffiedik want dat is nodig voor het bruin van de letters. Ook koffiebonen zijn een natuurlijk product, dat is een vaste eis bij de straat- en gevelversieringen.”

Marien mag een echte routinier zijn, altijd goed voor een prijs, maar mensen die voor de eerste keer mee gaan doen kunnen beter wat kleiner beginnen. Tenminste, dat zegt Jolanda Bannink. “Je hoeft echt niet meteen met een heel grote straat- of gevelversiering te beginnen. We hopen ook dit jaar op nieuwe aanmeldingen hoewel de schoolvakanties erg laat zijn. Nieuwe initiatieven zijn erg welkom. Zo hadden we vorig jaar twee gevelversierders in verschillende straten, de Enkstraat en de Molenweg, die samenwerkten. De een liet een puzzel zien. Waar zit welk soort vlees bij een koe en de andere gaf de oplossing. Je moest ze dus in de goede volgorde zien. Daar letten we goed op bij de speciale fietsroute die dit jaar weer langs aller versieringen wordt uitgezet.”

De jury gaat alle straten en gevels beoordelen op de dinsdag en woensdag voor het Sallands Oogstfeest begint. Dat gebeurt een keer overdag en een keer ’s avonds zodat dan ook de speciale verlichting kan worden bekeken. Die jurering zal gebeuren op basis van een eerste totaalindruk en de gebruikte techniek, originaliteit, verlichting, afwerking en de hoeveelheid werk. De uitreiking van de prijzen en de startgelden aan alle deelnemers donderdagmiddag 23 augustus na afloop van het Oogstcorso (ong. 16.00 uur) in de Sallandse Herberg op het Stoppelveld is altijd weer een even spannend als bijzonder moment. Voordat het zo ver is moet er nog flink wat werk worden verzet. De ervaring leert dat het gezellige uurtjes zijn waarbij grote groepen buurtbewoners samen aan een mooi resultaat werken.

Op zaterdag 21 juli tijdens de traditionele Roggemaaiersdag aan de Knapenvelderweg zal er een speciale informatiestand zijn voor iedereen die meer wil weten en overweegt mee te gaan doen.

Meer informatie en opgeven kan via www.stoppelhaene.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here