Verhaal ver weg en lokaal

Wekelijks spreken ze af: tweetallen van een statushouder en een Raaltenaar. Zo doet een statushouder waardevolle kennis op over het leven in Nederland. Daarnaast groeit begrip voor de achtergrond van een vluchteling. Integratie komt zo van twee kanten.

Tijdens de gesprekken werken de koppels samen aan een digitaal verslag van elkaars verhalen. Drie tweetallen geven afsluitend een presentatie. Ditmaal is de presentatie bij Landstede Raalte, Zwolsestraat 63a, op woensdag 13 juni om 14.00 uur.

‘Verhaal ver weg en lokaal’ is een innovatief project dat vanaf 2017 wordt georganiseerd door de Bibliotheek Salland in samenwerking met Vluchtelingenwerk Raalte. Dit voorjaar draait het voor de derde keer met acht deelnemers.

Froukje Weber, programmamedewerker participatie bij de Bibliotheek Salland, vertelt: ‘Vier tweetallen, een statushouder en een Raalter dorpsgenoot, hebben de afgelopen tijd elke week afgesproken in de Bibliotheek om een kijkje te nemen in elkaars leven. Ze hebben gepraat over allerlei onderwerpen, zoals werk, familie, hobby’s en de toekomst.’

De statushouder leert op deze manier meer over het leven in Nederland en het leven in Raalte, maar ook over de Nederlandse taal, cultuur, normen en waarden, vertelt Froukje Weber. ‘En andersom leert de Raalter dorpsgenoot meer over het leven van de vluchteling en over zijn of haar gewoonten, ideeën en wensen. De duo’s maken hun verhalen zichtbaar in een digitaal document: met foto’s, video’s, teksten en plattegronden. Die manier van werken helpt hen om het verhaal vorm te geven.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here