Op De Sprengenberg in Haarle knalde het op dinsdag 29 mei 2018 om 15.50 uur. Niet door onweer, maar omdat Erve De Pas op dat moment feestelijk geopend is.

Lokaal initiatief

Met een grote sleutel openden Coraline Panis, Nathalie Swinkels, Hester May, Karin Kemper en Jos Kemper Erve De Pas. Vlak ervoor benadrukte Hester May, gedeputeerde provincie Overijssel het belang van lokale initiatieven. En dat een project als herbestemming Erve De Pas alleen mogelijk is door lokale samenwerkingen en enthousiasme in de streek. Vandaar dat zij ter plekke Natuurmonumenten en de Schurinkshoeve vroeg de openingshandeling gezamenlijk met haar te doen.

Hester May, gedeputeerde provincie Overijssel en Coraline Panis, financieel directeur Natuurmonumenten arriveren per koets bij Erve De Pas. Net als vroeger toen bij De Pas vele (handels)reizigers samenkwamen.

Bijzondere plek

Coraline Panis belichte de bijzondere historie van Erve De Pas. Van vroegeruit al een historisch kruispunt van handelswegen. Met de nieuwe invulling van de gebouwen op het erf; de herberg, het zorggebouw en de informatieschuur wordt die historie weer voelbaar. Zeker ook bij de vuurplaats, waar de contouren van de herberg die eeuwen terug op die plek stond, zichtbaar zijn. En de oude lindebomen nog herinneren aan vroeger tijden.

Speelnatuur goedgekeurd

Eerder die dag was er ook al flink reuring op het erf. Twee schoolklassen hebben de Speelnatuur van OERRR getest én goedgekeurd. De schakelklas van de Zonnehof uit Raalte en groep 7 van Basisschool Op Weg zaten in het testpanel. Onder leiding van Ilse van der Put van de Speeltuinbende en Natuurmonumentenboswachter Henk Steen ging het testpanel met opdrachten de speelnatuur in. Bekijk de registratie door RTV Oost.

De klimboom: bij de testers op afstand favoriet.

Met dank aan

Velen hebben voor en achter de schermen bijgedragen aan de gedaanteverwisseling van Erve De Pas. Speciale dank gaat uit naar de (financiële) partners Europese Unie, Leader +, Provincie Overijssel, Gemeente Hellendoorn, Nationale Postcode Loterij (Natuur voor Iedereen), Stichting Doen, Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg, Landal Greenparks, Stichting Marke Haarle, De Schurinkshoeve en Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij.

Foto’s: Natuurmonumenten/Andries de la Lande Cremer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here