We hebben in Raalte ook een nieuw college. Zes mannen gaan het Roalter Akkoord als leidraad nemen voor de komende vier jaar. Is zes niet een beetje veel? En waarom geen enkele vrouw?

Raalte Natuurlijk staat voor de dialoog, een open gesprek waaraan iedereen mee kan doen. Vóór de verkiezingen zeiden alle andere politieke partijen dat zij dat natuurlijk ook wilden. Maar direct na de verkiezingen bleef daar niet veel van over. Tot en met deze week hulde iedereen zich in stilzwijgen.

Er kwam wel een Roalter Akkoord, maar 99% van Raalte heeft geen idee wat dat precies is. We vragen ons af of politici het wel snappen. Na lang overleg haakten D66 en PvdA af in het overleg met GB en CDA, een week laten was het college rond op basis van datzelfde akkoord, maar dan nu met de VVD. Dat is knap, op basis van hetzelfde stuk niet links, maar rechtsaf.

We zijn verbaasd over de grootte van het nieuwe college. Zouden er meer gemeenten in Nederland met 37.000 inwoners die zes mannen nodig hebben voor het bestuur? Zes mannen: een burgemeester en vijf wethouders. Die vijf wethouders hebben samen 4,1 baan. Dat is minimaal één meer dan landelijk wordt aanbevolen. Dat het juist de VVD is die verantwoordelijk is voor de uitbreiding is nog gekker. Ben je voor een kleinere overheid, maar als je zelf op het pluche kunt komen geldt dat even niet meer.

Dat er geen enkele vrouw in het bestuur zit is ook een gemiste kans. Het zal ons niet verbazen als de Raalter raad – ondanks alle goede bedoelingen, net als vier jaar geleden –  vooral weer door haantjesgedrag gedomineerd gaat worden.

 

Maar we hopen er het beste van, wensen het nieuwe college wijsheid, hopen dat er gestuurd gaat worden op een gezond Raalte waarin iedereen mee kan doen, zodat we ook onze kinderen en kleinkinderen een Raalte nalaten waarin ze goed kunnen leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here